Чести причини за отказан кредит

Published on

Днес пазарът на услугите ни предоставя голямо разнообразие от компании, които предлагат бърз кредит с различни условия. В стремежа си да бъдат предпочитания източник за финансиране с бързи пари, всяка от тях се стреми да предложи максимално изгодни условия за своите потребители. Дали обаче наличието на такъв голям избор ни гарантира 100%-ово одобрение за кредит, било то на място в офис или възползвайки се от възможността за кредит онлайн? Уви, това никога не е сигурно, затова подбрахме най-честите причини, поради които може да ви бъде отказан кредит.

Лоша репутация в ЦКР

При кандидатстването ви за кредит няма как да се разминете без проверка в ЦКР. Компанията, в която кандидатствате за кредит, решава да ви се довери след проверка в регистъра. Банковите финансови институции, при подбора на информация и оценка на кредитоискателя, прилагат доста по-големи изисквания. При тях наличието на лошо ЦКР почти винаги е предпоставка за отказа от кредит, освен ако не може да го обезпечите по някакъв начин. От множеството предложения за бързи пари обаче със сигурност ще откриете компания, която ще ви се довери при нужда от бърз кредит. Условията, които предлагат, са по-олекотени и шансовете за одобрение там са много по-големи, в случай че сте с лошо ЦКР. Дори да се възползвате от кредит онлайн, наличието на лошо ЦКР си остава една от най-честите причини за отказан кредит.

Липса на трудов договор

Много кредитни компании в условията си за одобрение изискват наличие на трудов договор на потребителя. По този начин кредиторът има известна сигурност по повод отдадения кредит. Месечният доход, който получава лицето, е до известна степен постоянен, което дава сигурност за погасяването на вноската по кредита. Макар и невинаги липсата на трудов договор да означава отказ, често е пречка за усвояването на бърз кредит, а и на кредитни продукти като цяло.

Недостатъчен доход

В зависимост от размера на искания от вас бърз кредит, има вероятност кредитната компания да откаже да ви предостави кредит, независимо че сте на постоянен трудов договор и с твърда заплата, в случай че сумата на кредита, за който кандидатствате, е доста висока. Компаниите за бързи пари преценяват дали финансовите ви постъпления биха стигнали освен за вноска по заема, и за покриване на основните разходи за месеца. Наличието на други активни кредити, чиито вноски са определена част от месечния ви доход, също може да бъде предпоставка за отказ от усвояване на бърз кредит.

Предоставена невярна информация

Дали по погрешка, или преднамерено, предоставянето на грешна информация често е причина за отказ при кандидатстване за бърз кредит. В случай че сте подали информация, за която разбирате, че е грешна впоследствие, можете да се свържете с компанията, за да поправите недоразумението. Ако обаче преднамерено сте предоставили грешна информация като телефонни номера, данни за налични кредити и други кредитни продукти, размери на доходи и т. н., то със сигурност ще загубите доверието си у кредитора. Имайте предвид, че данните, които декларирате, могат да бъдат лесно проверени - без значение дали пускате кандидатстване за кредит онлайн, или на място във физически обект.