полезни публикации

Домашни рецепти за по-бели зъби – доколко безвредни са?

Published on

избелване на зъби
полезно за зъбите

Снежнобялата усмивка е мечта на много хора в днешни дни.

Някои от нас избират да се подложат на стоматологични процедури, които ще направят усмивката им по-бяла и сияеща за по-кратко време. Избелването на зъбите в кабинет от специалист със сигурност би ускорил процеса по избелване – обикновено резултата в тези случаи е видим веднага след процедурата.

Други пък избират домашните рецепти за избелване на зъбите, които най-често са смес от натурални продукти, прилагани ежедневно. Често обаче възникват въпроси дали тези домашни рецепти, макар направени с натурални продукти, не са вредни за зъбите по начин, по който малко души подозират.

Ето защо преди да прибегнете към домашно или кабинетно избелване на зъби, трябва да имате предвид няколко основни неща, свързани с действието на домашните рецепти.

Безвредно ли е избелването на зъби с бабини рецепти?

В същността си рецептите не са вредни, но и не помагат толкова, колкото човек си мисли.

Най-често за избелване у дома се използват няколко основни продукта.

  • Един от тях е содата бикарбонат, която се прилага или самостоятелно или в смес с някаква друга съставка.
  • Лимонът е другото натурално средство, което бива използвано при избелване. Най-често се изстисква сокът и се смесва със същото количество вода.
  • Третият най-популярен начин е смесването на сол и мед.

Всички тези домашни рецепти изглеждат на пръв поглед безвредни, но някои от въздействията върху зъбите могат да се определят като вредни.

Това, което хората трябва да знаят е, че тези домашни рецепти не трябва да се прилагат ежедневно, защото прекаленото им прилагане може да доведе до стоматологични проблеми. Най-добре е те да бъдат правени веднъж седмично, дори и по-рядко.

Вредният ефект от избелването със сода бикарбонат

Причините за този ефект са няколко.

Содата съдържа абразивни частици, които много лесно биха увредили емайла на зъба, ако такъв вид избелване се прилага всеки ден. С течение на времето и като резултат от често търкане със сода, емайла би се увредил дотолкова, че гладката повърхност на зъба ще бъде разрушена и появата на кариес много по-лесна и вероятна.

Наистина содата е в някаква степен ефикасна, но не бива да се прекалява с употребата ѝ. Най-безвредно е да се прилага върху зъбите веднъж на 10 дни.

Сместа, направена от сол и мед също трябва да се използва веднъж на няколко дни, тъй като частиците на солта са твърди и подобно на содата са способни да увредят емайла – да го надраскат или да го изтънят дотолкова, че да се появи непоносима чувствителност на зъбите.

Другата натурална съставка, спомената по-горе, е лимонът. Той в същността си съдържа голямо количество киселина, която също може да увреди зъба. Ето защо е много важно да се използва същото или по-голямо количество вода, когато се използва сокът му. Водата спомага за неговото разреждане и действието му не е толкова вредно. Независимо от това, обаче, тази рецепта също трябва да се прилага рядко, най-добре веднъж на седмица.

Единственото средство за избелване, което може да се прилага в домашни условия и което зъболекарите препоръчват, е кислородната вода.

Тя притежава антисептично действие и освен, че избелва зъбите, спомага за дезинфекцията на цялата устна кухина.

При използването на кислородна вода трябва единствено да се внимава да не се поглъща от нея. Жабуренето е напълно достатъчно, колкото водата да достигне всички зъби.

Закупува се от аптеките, като задължително разтворът трябва да е 3%. Съветът тук отново е свързан с честотата на използване и е най-добре да се прилага веднъж на няколко дни. Освен белота, която искате да постигнете, това ще гарантира и здравина на зъбите.