домакинство

Как да изберете най-добрия матрак за Вас

Published on

избор на матрак
избор на матрак

Матраците са съществена и основна част за добрия и качествен нощен сън. Те са неизменния фактор, който осигурява стабилна подкрепа и необходимия комфорт на вашето тялото и ви помагат да се събудите бодри, отпочинали и пълни с енергия за новият ден. Изборът на подходящия качествен матрак не е никак лесна задача, защото има много фактори, които трябва да се вземат предвид.

Избор на матрак според позата, в която спите

Първото и съществено важно нещо, което трябва да направите, когато купувате нов подходящ за вас матрак, е да определите как ви е най-удобно да спите – по гръб, настрани или по корем. Това със сигурност ще ви помогне да стесните избора си от различни видове, модели и марки матраци, тъй като те се различават по нива на твърдост в зависимост от предназначението си. Някои матраци са направени специално за хора, която спят настрани като конструкцията им в основите е различна, за да е стабилна и да не се деформира с времето вследствие на позата за сън на човека, който го използва.

Подматрачни рамки

п

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е с колко място разполагате в спалнята си, какви са размерите на леглото ви и дали то има подматрачни рамки или няма - това е много важно, тъй като ако има подматрачни рамки, изборът е много по-широк, а ако няма такива - то трябва да си закупите матраци с вградени подматрачни рамки. Ако е така, уверете се, че матраците пасват точно на мястото си, тъй като това ще гарантира, че няма да се изплъзнат от едната страна и няма да се разместват, докато спите върху тях.

Доказани марки за качествени матраци

Матракът е една наистина много важна инвестиция и трябва да сте сигурни, че взимате правилното решение. На пазара има много и различни видове матраци, така че как да разберете кой е най-подходящ за вас? Хубаво е да се доверите на доказали се брандове на пазара именно в този бранш като например матраци Магнифлекс, Нани или Парадайс, за да сте сигурни в качеството им и гаранцията, която предлагат.

Типове матраци

Има два основни типа матраци : с вътрешни пружини и мемори пяна. Някои хора намират матраците с вътрешни пружини за по-удобни, защото осигуряват опора за гърба ви и са по-твърди, но ако е матрак с мемори пяна можете да избирате от различни нива на твърдост при закупуването им. Матраците с мемори пяна са страхотни за тези, които чувстват дискомфорт на топло или се потят по време на сън, защото осигуряват много по-добър въздушен поток и имат охлаждащ ефект.

Топ матраци

Ако имате и харесвате своя матрак, но не се чувствате достатъчно удобно, можете да избере да си купите топ матраци като и при тях има богато разнообразие от материи, материали за вътрешността, както и дебелини, разбира се. С един висококачествен топ матрак бихте могли да преобразите своята спалня или диван и да спите спокойно, комфортно и удобно без да имате големи разходи спрямо бюджета си. Най-добрият начин да решите какъв тип матрак да закупите е като вземете предвид вашите нужди и навици за сън.