полезни публикации

Автомобилни гуми – какво трябва да знаем

Published on

Автомобилните гуми са важна част от автомобила и е жизненоважно да се поддържат в добро състояние. Вашите гуми са единственият компонент на колата ви, който всъщност има допирна точка с пътя, така че се уверете, че знаете в какво състояние са.

Атогумите ви осигуряват стабилност, безопасност и контрол над превозното средство и затова е важно да ги поддържате правилно. Гумите са с много различни типове за различни сезони и условия на шофиране. Типът гума, от който се нуждаете, зависи от това къде живеете, какви пътни условия шофирате, какво превозно средство притежавате и т.н. Добра идея е да смените гумите си, преди да се износят, така че да издържат по-дълго и да се представят по-добре при всякакви условия на шофиране.

Всички автогуми имат специфично предназначение, поради което трябва да знаете разликата между всесезонни, летни и зимни гуми. Летните гуми са предназначени за използване при топло време, докато зимните гуми са предназначени за използване при студено време.

Какви са оценките за скорост на гумите

Рейтингът за скорост на гумата е максималната скорост, за която дадена гума е законно одобрена и за която е проектирана да работи максимално добре. Оценката е представена с буква, показана на страничната стена на гумата като винаги е последната буква в абревиатурата. Ако на страничната стена е изписано 205/55 R16 W 91, например, скоростния индекс е W. Всяка буква има съответна максимална скорост, така че в случай на гума с рейтинг за скорост W, тази гума е одобрена за скорости до 270 км/ч.

Информация за скоростен индекс :

 • N - 140 км/ч
 • P - 150 км/ч
 • Q - 160 км/ч
 • R - 170 км/ч
 • S - 180 км/ч
 • T - 190 км/ч
 • U - 200 км/ч
 • H - 210 км/ч
 • V - 240 км/ч
 • W - 270 км/ч
 • Y - 300 км/ч
 • ZR - над 240 км/ч

Какво трябва да бъде налягането в гумите ми

Има много неща, които могат да увредят качеството на автомобилните ви гуми, но трябва да разберете колко е важно да поддържате налягането в гумите и да държите под око протекторите си. Ще намерите правилното налягане в автогумите за вашия автомобил на стикер, прикрепен към рамката на вратата, от вътрешната страна на капака на резервоара за гориво или в наръчника.

Като единствена част на вашия автомобил, която действително влиза в контакт с пътната настилка, гумите са от решаващо значение за безопасността ви при шофиране. В интернет съществуват редица специализирани сайтове за гуми онлайн, където също може да почерпите допълнителна информация.

Имайте предвид, че производителят на автомобила може да препоръча различно налягане в гумите за предните в сравнение с задните автогуми. Ще видите също различни препоръчителни налягания за различни нива на натоварване - като например само двама пътници и цялото семейство с багаж - така че не забравяйте да изберете правилното налягане на автомобилните гуми спрямо товара, който превозвате.

Много е важно налягането в гумите ви да е настроено правилно, защото ако налягането е твърде ниско, колата ще се усеща нестабилна и може да бъде опасна за шофиране, гумите ще се износят много бързо и икономията на гориво ще пострада. Ако са напомпани твърде много, автогумите няма да генерират толкова сцепление, колкото би трябвало, и ще се износят силно в централната лента на протектора.