Предимства на колагена – за какво се приема?

Published on

Приемът на продукти, съдържащи колаген, придоби голяма популярност в последните няколко години, въпреки че изследователски данни, които потвърждават неговите положителни свойства са известни още от 90-те години на миналия век. А историческите извори дават информация за употребата му от древните хора хилядолетия назад.

Какво представлява колагенът и защо е толкова важен?

Колагенът е най-разпространеният структурен протеин в нашето тяло. Като компонент на съединителната тъкан, той е важен за еластичността и устойчивостта ѝ.

В ежедневието си рядко се замисляме на какво напрежение са подложени ставите ни докато се движим, спортуваме, качваме и слизаме по стъпала и колко е важно състоянието на съединителната тъкан, за да бъде възможно всичко това.

Различни видове колаген се намират в сухожилията, костите, ставните хрущяли, кожата, мускулите, кръвоносните съдове и други. Съставлявайки толкова много части от нашето тяло, колагенът е не просто полезен, но и от съществено значение за поддържането на доброто състояние на организма.

За да произвежда самò колаген, тялото ни има нужда от градивни елементи. Такива са аминокиселините пролин и глицин, микроелементите цинк и мед. Витамин С също подпомага продукцията на чист колаген за стави и нормалната функция на костите, хрущялите, зъбите, венците, кръвоносните съдове и кожата. За съжаление, с напредването на възрастта синтезът на колаген намалява и това неминуемо дава своето отражение.

Какви са предимствата на допълнителния прием на колаген?

Колаген можем да си набавим чрез храната като консумираме животински продукти като костни бульони, хрущяли, пилешка и свинска кожа и други. Ако тези предложения не Ви звучат много апетитно, добър вариант са хранителните добавки, съдържащи колаген под формата на прах, таблетки, капсули или течност. Тъй като колагенът е белтък с голяма молекула, основно предимство притежава хидролизираният колаген, който е предварително обработен и предоставя на тялото готовите градивни елементи под формата на по-лесно усвоими колагенови пептиди с по-малка молекула.

Какво предимства ни осигурява приемът на хидролизиран колаген?

  1. Приемът на колаген помага на ставите

Доказано е, че допълнителният прием на хидролизиран течен колаген във висока доза е полезен за ставите и ставните хрущяли. Доставяйки ценните колагенови пептиди, той подтиква тялото да произвежда собствен колаген, така помага за поддържане на целостта на хрущялната тъкан. Резултатът е подобряване на подвижността, намаляване на сковаността и дискомфорта в ставите.

  1. Колагенът се грижи за добрия вид на кожата, косата и ноктите

Колагенът съставлява около 80% от сухата маса на кожата. А кожата е най-големият орган в нашето тяло, който ни защитава от факторите на външната среда. Като своеобразно „лепило“ колагенът поддържа структурата ѝ, а също е от значение за еластичността и добрия външен вид на кожата. Неслучайно при нормалните процеси на стареене, организмът ни започва да синтезира по-малко колаген, а по кожата се забелязват първите бръчки. Приемането на хранителни добавки с колагенов хидролизат може да помогне за забавяне на стареенето и подобри състоянието на кожата Ви. Освен това колагенът влияе и на кожните придатъци – коса и нокти като според изследванията увеличава здравината на ноктите и подкрепя растежа на косата1.

  1. Колагенът подкрепя костите и мускулите

Костната тъкан е минерализирана съединителна тъкан, чиято функция е да бъде устойчива на механични сили и фрактури. Здравината на костите зависи не само от количеството на костната тъкан, но и от качеството, а то се определя от динамични процеси на костно изграждане и костно разграждане. Костите също съдържат колаген, а намаляването на количеството му с течение на времето може да доведе до влошаване на костната маса и повишен риск от различни увреждания. Колагенът в мускулите е важен за тяхната сила и нормално функциониране. Изследванията сочат, че консумацията на колагенови добавки може да подобри мускулния растеж и сила.

Колагенът крие неподозиран потенциал в подкрепа на здравето и тепърва със сигурност науката ще изследва още много ползотворни ефекти от приема на колаген. Но защо да чакате до тогава? Профилактиката днес е инвестиция в по-добро бъдеще.