новини

Най-известните диаманти открити до сега

Published on

известни диаманти
известни диаманти

В днешно време диамати намират приложение за индустриални цели, но основното им приложение винаги е било в бижутерията - например при изработката на сватбени халки и годежни пръстени с диаматни.

Известни диаматни открити в Бразилия

Един от най-красивите диаманти в света е Южна звезда. Той има маса 262 карата и е роден в Бразилия. Този камък представлява напълно прозрачен ромбододекаедър със заоблени стени. Диамантът бил открит в 1853 г. в провинция Минас Жерайс от робиня негърка, която получила за това свобода. Камъкът бил продаден за 915 хил. франка и шлифован в Амстердам във форма на класически брилянт с маса 124 карата.

Между другите известни диаманти на Бразилия е един от най-големите в света - Президент Варгас. Той е с маса 726,6 карата и е наречен в чест на президента на Бразилия. Заслужава да се спомене и розовият диамант Южен кръст, който има маса 118 карата.

Броят на знаменитите бразилски диаманти в сравнение с индийските не е голям и историята им не е така авантюристична. До голяма степен това се обяснява с обстоятелството, че добитите в Бразилия диаманти направо се изпращали в Португалия и там попадали в съкровищницата на португалските крале. Така те не участвували в световното диамантообръщение. Възможно е още много големи прекрасни диаманти да се намират в такива хранилища, скрити от целия свят.

Известни диаматни открити в Южна Африка

Южноафриканските диаманти са доста млади, за да имат наситена с разнообразни събития история. Най-хубавите от тях са се прославили със своя размер, качество, цвят, шлифовка.

Най-големият диамант в света, знаменитият Кулинан, бил намерен през 1905 г. в Южна Африка, в Трансвал, в рудника Премиер. Наречен е на името на президента на компанията Премиер Даймънд Майн по онова време - Томас Кулинан. Безцветният прозрачен диамант с размери 10 х 6,5 х 5 см (приблизително колкото сапун за пране) имал маса 3106 карата (621,3 грама) и съдейки по формата, представлява част от още по-голям октаедричен кристал. Диамантът е купен от правителството на Трансвал за 150 хил. фунта стерлинги, а през 1907 г. по инициатива на Е. Опенхаймер, по онова време член на директорския съвет на компанията Де Бирс, бил подарен на английския крал Едуард VII за рождения му ден.

През 1908 г. Кулинан бил предаден за шлифоване на амстердамската фирма Асер и К, начело на която бил най-добрият шлифовчик в Европа - И. Асер. В Кулинан имало пукнатини и било ясно, че неговото шлифоване в монолитен гигантски брилянт не е възможно. Трябвало предварително много умело да се разцепи кристалът, което Асер майсторски направил. По мнението на шлифовчиците той умеел да отвори камъка - да намери на повърхността на диаманта точка, от която, като се шлифова, може да се погледне вътре в камъка и да се определи направлението на удара, който би позволил камъкът да се разцепи по съществуващите вече пукнатини (без да се създават нови) и едновременно максимално да се отстранят страничните включвания и участъци с други дефекти.

Асер изучавал уникалния камък няколко месеца, преди да направи върху него едва забележима драскотина. След това в тържествена обстановка в присъствието на редица известни бижутери и в атмосферата на напрегнато очакване поставил в драскотината острието на инструмента, нанесъл удар с чукче и... загубил съзнание от вълнение. Но преценката се оказала точна - диамантът се разцепил на две части. След това процедурата на разцепване се повтаряла няколко пъти. В резултат на това се получили два големи монолитни блока, седем средни и около сто дребни късчета от най-чиста проба със синьо-бял цвят. След две години, когато шлифоването на диамантите било завършено, в Париж по този повод се състояло грандиозно тържество.

От най-големия къс бил . шлифован брилянтът Кулинан I, или Звездата на Африка, с маса 530,2 карата във формата на капка със 74 фасети. Кулинан П имал маса 317,4 карата и бил представен във форма на квадрат с 66 фасети. Диамантите били вградени в скиптъра и короната на английските крале, а сега заедно с други съкровища са изложени в Тауър. Освен това от Кулинан били направени още 103 брилянта, два от които (един с удължена форма с маса 94 карата, а другият квадратен с маса 64 карата) били вградени в английската корона. Общата маса на получените от Кулинан брилянти е 1063,65 карата, т. е. 34,25% от първоначалната маса на камъка. През същата, 1905 г. в рудника Премиер освен Кулинан били намерени диаманти с маса 334 и 600 карата, през 1919 г. - парче от кристал с маса 1500 карата, а през 1954 г. там открили висококачествен диамант с маса 426,5 карата, наречен Снежна кралица. От него са изрязани и шлифовани три брилянта с маси съответно 197,40 и 30 карата.

Уникален диамант бил намерен в наносното находище Елансфонтейн, недалече от рудника Премиер, на участъка, принадлежащ на някой си Я. Джонкер, на чието име диамантът бил наречен. Този синьо-бял камък с маса 726 карата наподобявал кокоше яйце. Диамантът Джонкер бил закупен от диамантна корпорация за 70 хил. фунта стерлинги, а след това препродаден в САЩ. От него направили 12 прекрасни брилянта с обща маса 370,87 карата. Това е 51,08% от първоначалната маса на камъка, което е в известно отношение рекорд, тъй като обикновено добивът на брилянти от изходната маса не превишава 40-45%.

В рудника Премиер и досега всяка година се намират по 15 20 диаманта с маса 100 200 карата, т. е. с големина на орех. Стойността на такива диаманти е над 4 хил. долара за един карат. Южноафриканският диамантен рудник Ягерсфонтейн се слави с високо съдържание на бижутерски камъни с изключително високо качество. Най-известни са два диаманта, Екселсиор и Юбилеен, намерени там съответно през 1893 и 1895 г. До намирането на Кулинан, Екселсиор бил най-големият диамант в света (неговата маса до шлифоването му била 995,2 карата). Това е безцветен кристал с неправилна форма и слаб небесносин оттенък. От него са направени 21 брилянта с маса от 10 до 70 карата и всичките са продадени поотделно. Първоначално диамантът Юбилеен е бил наречен Рейц в чест на президента на Оранжевата република, но след това го преименували при чествуването на 60-ата годишнина от управлението на английската кралица Виктория. До шлифоването диамантът имал маса 650,8 карата и представлявал октаедър с неправилна форма. От него са получени безупречният брилянт Юбилеен (245,3 карата) и още един брилянт с маса 13,34 карата.