полезни публикации

Kакво представлява вискозитет при моторното масло?

Published on

моторно масло
автоконсумативи

Вискозитета е може би най-важното качество на автомобилните масла. От него пряко зависи колко добре течността ще смазва движещите се двигателни компоненти. Вискозитетът е показател, който дава информация за нейната гъстота и способността й да тече при различни температури. Той е един от основните фактори при избора на подходящо масло за превозните средства. Закупуването на несъответстващо моторно масло би могло да доведе до проблеми за двигателя и дори до невъзможност за стартирането му.

Всяко едно моторно масло има различни спецификации, към които спада и вискозността. По-редките течности обикновено се отличават с по-нисък вискозитет, което им позволява да текат по-лесно при по-ниски температури. Така те по-лесно се придвижват през тесни отвори и по-бързо се връщат към масления резервоар. Поради тази причина този тип двигателни масла са по-подходящи при наличие на отрицателни температури навън. От своя страна, по-гъстите масла имат по-висок вискозитет, и работят по-добре при високи температури. Също така те поддържат по-голямо тегло и едновременно с това по-голямо налягане в зоните на коляновия вал и лагерите.

Как да изберем подходящо мототно масло?

Изборът на подходящо моторно масло зависи от редица фактори - температура, разстояния между части, обороти и редица други.Важно е да се знае, че ако дадена смазваща течност работи перфектно за едно превозно средство, това далеч не означава, че то ще върши същата работа за друго. Всеки един автомобил работи оптимално с масло с различен вискозитет. Информацията за точният тип може да бъде намерен в препоръките на производителя, а именно в ръководството на превозното средство. Ако то не е налице, е възможно да има стикер под капака или знаци на самата капачка за маслото. Autoprofi.bg е онлайн магазин за авточасти, от когото бихте могли да закупите моторно масло за вашия автомобил. На сайта на фирмата можете да намерите подорбна информация за предлаганите продукти.

Какво значат числата на етикетите при моторните масла?

Фактът, че външните температури непрекъснато се менят, в зависимост от годишните сезони, изисква автомобилното масло да притежава необходимата гъстота, за да се справи с тях. Ето защо днес производителите непрекъснато се стремят да усъвършенстват своите изделия. За целта те произвеждат двигателни течности с различни характеристики и съответно с различен вискозитет. На етикет на всеки продукт е изписан рейтинга на вискозност на маслото, което показва минималните и максималните температури на ползване. Пример за такъв тип описания са: "5W-40", "10W-40", "5W-30". Първото число в съкращението показва вискозността на течността при студено начало, докато числото след "W"( от Winter - "Зима") показва вискозитета на маслото при максимална температура. За да се разбере каква е минималната температура, при която дадена смазваща течност може да работи оптимално, е достатъчно да се извади числото в дясно от това в лято (например 5-40= -35). С други думи казано, това е минималната температура, при която маслената помпа ще може да изпомпва маслото.