Всичко за офроуд окачването

Published on

офроуд окачване на джип

Що се отнася до окачването на офроуд автомобила, много четириколесни машини го виждат само като инструмент, който да отговаря на желания размер гуми, който искат под техния офроуд автомобил. Те се занимават само с амортисьорите, а не с функцията, докато инженерите имат много повече да предложат. 

Специализираните офроуд състезателни превозни средства може да не приличат на вашия офроуд автомобил, но те използват същите основни конструкции на окачвания, които се намират на производствените превозни средства. В най-простата си роля, окачването ви трябва да държи вашият офроуд автомобил нагоре и да държи гумите ви здраво стъпили на земята. Има няколко начина да направите това, но всеки има силни и слаби страни.

Централна осова линия

Първо нека разгледаме централната осова линия като основна част от офроуд окачване за автомобилите. централната осова линия е точно тази ос, която минава от едната страна на превозното средство до другата. Цялата ос се движи по време на циклите на окачване. Проста и издръжлива, конфигурацията на листовата пружина / плътна ос се използва от повечето производители от десетилетия.

 Листови пружини

Причината, поради която този дизайн е оцелял толкова дълго, е, че изпълнява двойно задължение, тъй като листовите пружини окачват автомобила и намират оста. Прикрепени здраво към оста с U-болтове, листовите пружини вървят успоредно на рамката на окачването на вашият офроуд автомобил. Пружините са монтирани на здрава конструкция в единия край и скоба, която се върти в другия край. Когато оста удари препятствие, листовата пружина компресира, като става по-плоска и по-дълга, скобата позволява на пружината да се движи, без да се счупи. 

Спирални пружини

Някои конструкции на твърди оси използват спирални пружини вместо листови пружини. Винтовите пружини са по-компактни от листовите, но поддържат само теглото на автомобила. Те не могат да намерят оста, както правят листовите пружини. Елементите на офроуд окачването трябва да разположат оста, като същевременно й позволяват да се движи. Дизайнът на радиусното рамо използва две рамена, които вървят успоредно на рамката на офроуд автомобила. Те се монтират върху рамката и плътно към корпуса на оста и позволяват на оста да се върти нагоре и надолу. Пътека преминава от рамката към оста, перпендикулярна на радиалните рамена, за да остави оста центрирана върху рамката. Тъй като радиалните рамена са фиксирани в края на оста, ъгълът на колелото се променя, когато окачването циклира нагоре и надолу.